Producerea de energie electrică prin conversie fotovoltaică a energiei solare nu provoacă emisii de substanţe poluante în atmosferă şi fiecare kWh produs prin sursă fotovoltaică permite evitarea răspândirii în atmosferă a 0,3 – 0,5 kg de CO2 (gaz responsabil pentru efectul de seră) rezultate din producerea a 1 kWh prin metoda traditională termoelectrică.
Preocuparea țărilor membre ale Uniunii Europene pentru asigurarea independenței energetice și dezvoltare durabila, in principal prin utilizarea unor surse de energie regenerabilă și nepoluantă, este reflectată in cadrul legislativ adoptat. Fostul cadru de reglementare a Parlamentului European includea un obiectiv obligatoriu privind energia regenerabilă pentru UE pentru anul 2030 de 32%, cu o clauză de revizuire în sus.
În septembrie 2023, Parlamentul a votat favorabil pentru acordul încheiat cu Consiliul care stabilește o nouă țintă de 42,5% surse regenerabile de energie până în 2030, iar țările UE sunt îndemnate să tindă spre o proporție de 45% – obiectiv susținut și prin programul REPowerEU.
Romania si-a asumat prin PNRR o tinta de 34% de energie din surse regenerabile. Acest lucru inseamna fonduri pentru 950MW suplimentari instalati in fotovoltaic si eolian onshore. Pe langa aceasta valoare a puterii instalate, se preconizeaza ca prosumatorii vor depasi in anul 2024 valoarea de putere instalata noua in retea de 1500MW.